
ORDINANCE 17-05-16-01 
CITY OF THORNE BAY 

AN ORDINANCE OF THE CITY COUNCIL FOR THE CITY OF THORNE BAY, 
ALASKA, AMENDING TITLE 17-ZONING, CHAPTERS 17.04-

PLANNING AND ZONING, ADDING SECTION 17.04.040-
COMMUNICATIONS-TELECOMMUNICATIONS FACILITIES 

BE IT ENACTED BY THE CITY COUNCIL FOR THE CITY OF THORNE BAY, 
ALASKA 

Section 1. 

Section 2. 

Section 3. 

Section 4. 

Classification. This ordinance is of a general and 
permanent nature, the chapter and section hereby 
amended shall be added to the Thorne Bay Municipal 
Code. 

Severability. If any provisions of this ordinance or any 
application thereof to any person or circumstances is 
held invalid, the circumstances shall not be affected 
thereby. 

Amendment of Section. The title and chapter of Title 
17-Zoning, Chapter 17.04-Planning and Zoning, 
Sections 17.04.040 Communications­
Telecommunications Facilities, is hereby added. 

Effective Date. This ordinance shall become effective 
upon adoption. 

PASSED AND APPROVED May 16, 2017 

Q.~ eriFclk:cMC 

J) V ,'ce #«;br 
es Gould, Mayor 

ATTEST: 

[Introduction: May 2, 2017] 
[Public Hearing: May 16, 2017] 
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TITLE 17 - ZONING 
CHAPTER 17.04- PLANNING AND ZONING 

ADDING SECTION: 
17.04.040 Communications-Telecommunications Facilities. 
A. Purpose. 
The purpose of this section is to allow and regulate the design, 
location, placement, construction, and removal of Communications and 
Telecommunication facilities, towers, and antennas. 

B. Criteria. Communications and Telecommunication facilities, towers, and 
antennas should consider adverse impacts, surrounding land uses, and co 
location. 

1. The applicant shall provide an analysis prepared by a radio or electrical 
engineer demonstrating that the proposed location of the antennas 
is necessary to meet the coverage and capacity needs of its system 
and that there is no existing antenna support structure that could 
adequately serve the area if antennas were placed on it. 

2. The placement, design, use and operation of telecommunications 
facilities shall comply with the Telecommunications Act of 1996 and 
the rules of the Federal Communications Commission (FCC). 

C. Telecommunication facilities, towers, and/or antennas may be permitted out 
right or by the Planning Commission as a conditional use if all if all facilities, 
towers and/or antennas can comply with All required Design Criteria I. 

1. Permitted out right 
a. Industrial Zone 
b. Commercial Zone 
c. Residential/ Commercial Ill 
~- All zones if there is a (600) six hundred foot setback from the 

security fencing 
2. Permitted by Conditional Use 

a. Greentree Heights Zone 
b. Deer Creek Zone 
c. Public Zone 
d. Water Front Zone 
e. Residential/ Commercial I and II 

D. Design Criteria. 
1. All towers shall be designed and certified by a licensed engineer for 

structural soundness and conformity with all applicable State and 

Federal Codes and Laws. 
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~7.04.040 Communications-Telecommunications Facilities. 

2. Freestanding towers shall be designed in all respects so as to 
accommodate co-location of the applicant's antennas and at least 
two additional users and to allow for future rearrangement of 
antennas upon the tower, antennas mounted at varying heights, and 
to accommodate supporting buildings and equipment. 

3. Towers shall be located and painted so as to minimize their visibility 
where practicable and except as dictated by the Federal Aviation 
Administration (FAA). 

4. No telecommunications tower or facility shall be located in the required 
minimum setbacks in any zone, with the exception that the use of 
existing light poles, high voltage poles or towers, and 
telecommunication towers are exempt from the setback 
requirements; provided, that such pole or telecommunications tower 
is not increased in height. Placement of new towers shall be set back 
from adjacent property lines a distance equal to or greater than to 
the actual height of the tower. 

5. Towers are exempt from the height restriction set forth in the zones and 
subject to the following limitations: 
a. Towers permitted out right shall not exceed 200 feet in height and 

can meet all the setback requirements from buildings. Towers 
may be permitted higher than 200 feet if permitted through a 
conditional use. 

b. Towers permitted through a conditional use shall not exceed 60 
feet in height unless located in an area not suitable for 
residential development and can meet all the setback 
requirements from buildings and property lines. 

6. No telecommunications tower or antennas shall be artificially 
illuminated unless required by law or the Federal Aviation 
Administration. 

7. A freestanding tower shall be enclosed by security fencing not less than 
eight feet in height and secured so that it is not accessible by the 
general public. Fence design, materials and colors shall reflect the 
character of the surrounding area. Climb guards are required on 
towers that are attached to existing structures when mounted on the 
ground and unable to be enclosed by fencing. 
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17.04.040 Communications-Telecommunications Facilities. 

8. Adequate access to the facility must be provided from a public right-of­
way or easement consistent with the type of facility constructed. 
Sites off the road system do not require access via a right-of-way. 

D. Removal of Communications and Telecommunications facilities. Towers, and 
antennas. Any facility, tower or antenna which is not used for three years shall be 
removed along with any associated above-ground facilities within 90 days of said 
3 years unless an extension is approved by the governing body prior to the 
expiration of said 90 days. Failure to remove a facility, tower or antenna as 
provide by the chapter shall be deemed a nuisance and the city may seek 
abatement of the nuisance at the property owner's expense. 




